Kako nastaviti Google, da občasno izbriše vaše dejavnosti

Trenutno se nihče ne zaveda, da Google zbira veliko informacij o nas. Če imamo telefon Android, sistem registrira našo Zgodovina lokacij, aplikacije, ki jih uporabljamo, in spletna mesta, ki jih obiskujemo s Chromom. Vse to brez pogleda na druge podatke, na primer zgodovino YouTuba in uporabo drugih platform v lasti velikega G.

Kot uporabniki imamo vedno možnost, da svojega Google Računa ne uporabljamo za prijavo v določene aplikacije ali občasno izbrišemo zgodovino brskanja in iskanja. A vseeno je preveč zapletena naloga, saj govorimo o svoji zasebnosti. In fant, zdi se, da se je Google končno odločil, da nekaj naredi in nam olajša stvari.

Kako nastaviti svoj Google Račun, da občasno samodejno izbriše vse vaše podatke

Včeraj je Google sporočil, da lahko odslej določimo časovno omejitev, v kateri lahko Google shrani našo nedavno dejavnost. Na tak način, da je zgodovina lokacij, naša dejavnost na spletnih straneh in v aplikacijah se samodejno izbrišejo po določeni omejitvi.

Trenutno Google ponuja dve možnosti za to najvišjo omejitev: 3 mesece ali 18 mesecev. Tako bodo vsi podatki ali osebni zapisi, ki presegajo to starost, samodejno izbrisani iz Googlovih strežnikov.

Še vedno bomo videli prilagojene oglase, predlagano vsebino in podobna priporočila, vendar bo njihov doseg bolj omejen. Manj natančni bodo, saj bodo temeljili le na najnovejših podatkih.

  • Najprej odprite armaturno ploščo Nadzor dejavnosti vašega Google Računa (TUKAJ).
  • V razdelku "Dejavnost v spletu in aplikacijah"Kliknite na"Upravljanje dejavnosti”.

  • V tem novem oknu na kartici "V spletu in v aplikacijah je aktivirana možnost Dejavnost”Videli bomo sporočilo, da je naša dejavnost shranjena, dokler je ročno ne izbrišemo. Izberemo "Spremenite to nastavitev”.

  • Nato nam Google ponuja možnost samodejnega brisanja vseh naših dejavnosti vsake 3 mesece ali vsakih 18 mesecev. Izberemo možnost, ki nas najbolj zanima, in kliknemo na "Naslednji”.

  • Na koncu kliknite "Potrdite". Od tega trenutka bodo vsi podatki, zabeleženi iz naše dejavnosti v internetu in aplikacij, starejših od 3 ali 8 mesecev (odvisno od konfiguracije, ki smo jo izbrali), takoj izbrisani iz Googlovih strežnikov. Od zdaj naprej bodo tudi vsi zapisi, ki presežejo ta datum, samodejno izbrisani, ne da bi morali pri tem kar koli storiti.

In s tem bi imeli vse pripravljeno. Zdi se, da je Google hud v varčevanju naših podatkov vsaj 3 mesece. Podatki, ki se nato med drugim predlagajo glede na naš okus.

Imamo tudi možnost vsakodnevno ročno brišite vse te podatke če tako želimo, čeprav je to najmanj dolgočasno opravilo. Na žalost je to edini način, da trenutno preprečimo, da bi vsi ti podatki ostali v Googlu dlje časa.

Za to odpremo meni "Nastavitev"V našem brskalniku poiščite razdelek"Zasebnost in varnost -> Izbriši podatke brskanja". To isto lahko ročno izbrišemo iz Googlove aplikacije v naši napravi Android.

Če brskamo s Chromom iz osebnega računalnika, lahko možnosti brisanja prikažemo tudi s pritiskom tipk Control + Shift + Delete na tipkovnici hkrati.

Ali imaš Telegram nameščen? Prejmite najboljšo objavo vsakega dne naprej naš kanal. Ali če želite, izveste vse pri nas Facebook stran.